Skip to main content

Εισαγωγή στη Βιοπληροφορική για κλινικούς ιατρούς και άλλους επαγγελματίες Υγείας


BioS
Enrollment is Closed

Σχετικά με το μάθημα

Η σειρά μαθημάτων BioS ενσωματώνει τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Υπολογιστικής Βιολογίας/Βιοπληροφορικής, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα σε κλινικό περιβάλλον.

Ο κύριος στόχος του μαθήματος είναι να παρέχει στους εκπαιδευόμενους δεξιότητες που θα επιτρέψουν την κατανόηση και τη χρήση μεγάλων συνόλων βιοϊατρικών δεδομένων, κυρίως δεδομένων γονιδιωματικής αλληλουχίας, για την ενίσχυση της φροντίδας του ασθενούς μέσω βελτιωμένης διαγνωστικής ευαισθησίας και ακριβέστερης θεραπευτικής στόχευσης.


Προαπαιτούμενα

Ειδικές απαιτήσεις αποδοχής: Πτυχίο στον τομέα της υγείας με ελάχιστο επίπεδο EQF level 6, όπως το πτυχίο ιατρικής ή το πτυχίο στον τομέα υγείας και ασφάλειας.

Επαγγελματικές ικανότητες των εκπαιδευομένων με παραδείγματα: Ιατρός, Κτηνίατρος, Κλινικός γενετιστής.


Τι θα μάθετε

  1. Καλύτερη κατανόηση και περισσότερη εμπιστοσύνη στα δεδομένα της σύγχρονης αλληλούχισης υψηλής απόδοσης
  2. Περισσότερη χρήση τέτοιων δεδομένων στην κλινική λήψη αποφάσεων.
  3. Ταχύτερη και πιο σχετική διάγνωση ασθενειών με υποθετική γενετική συνιστώσα.

Τρόπος παρακολούθησης μαθημάτων

Συνιστάται: μερικής απασχόλησης, ασύγχρονες συνεδρίες ηλεκτρονικής μάθησης


Πιστωτικές μονάδες ECVET

Το πρόγραμμα σπουδών της BioS είναι αρθρωτό, βασισμένο στην προσέγγιση των μαθησιακών αποτελεσμάτων και είναι σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά μέσα διαφάνειας: EQF / ECVET / EQAVET.

  • Ενότητα 1: Εισαγωγή στη Βιοπληροφορική, 4 μονάδες
  • Ενότητα 2: Υπολογιστική στατιστική για κλινικούς γιατρούς, 4 μονάδες
  • Ενότητα 3: Εμπορικές εξατομικευμένες υπηρεσίες γονιδιωματικής για την περίθαλψη των ασθενών, 4 μονάδες
  • Ενότητα 4: Βελτίωση της ποιότητας στην υγειονομική περίθαλψη, 2 μονάδες

Επίπεδο ΕΠΠ

Η σειρά μαθημάτων BioS οδηγεί στο επίπεδο 5 του ΕΠΠ, λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα, το εύρος και το επίπεδο μάθησης που αναμένεται να επιτευχθεί από τους εκπαιδευόμενους:

Επίπεδο EQF Γνώση Δεξιότητες Επάρκεια
Επίπεδο 5, Σχετικά μαθησιακά αποτελέσματα Περιεκτικές, εξειδικευμένες, τεκμηριωμένες και θεωρητικές γνώσεις σε ένα πεδίο εργασίας ή μελέτης και συνειδητοποίησης των ορίων αυτής της γνώσης. Μια ολοκληρωμένη σειρά από γνωστικές και πρακτικές δεξιότητες που απαιτούνται για την ανάπτυξη δημιουργικών λύσεων προβλημάτων. Πρακτική στην διαχείριση και στην επίβλεψη σε περιβάλλον εργασίας ή δραστηριότητες μελέτης όπου υπάρχει απρόβλεπτη αλλαγή. Αναθεώρηση και ανάπτυξη των επιδόσεων του εαυτού σας και των άλλων.

Πρόγραμμα σπουδών

Ενότητα 1: Εισαγωγή στη Βιοπληροφορική

Αυτή η ενότητα παρέχει βασικές γνώσεις σχετικά με το πώς τα μοριακά δεδομένα συνδέονται με τη σύγχρονη Βιοϊατρική για να δώσουν ένα κατανοητό υπόβαθρο της γονιδιωματικής/ εξατομικευμένης ιατρικής. Το μάθημα εισαγάγει τον σπουδαστή στα γονιδιωματικά δεδομένα, στα δεδομένα DNA και πρωτεϊνικής αλληλουχίας και στις πρωτεϊνικές δομές, σε σημαντικές βιολογικές βάσεις δεδομένων και επιπλέον διδάσκει βασικές μεθόδους για τις αναλύσεις τους.

Ενότητα 2: Υπολογιστική στατιστική για κλινικούς γιατρούς

Αυτή η ενότητα θα παρέχει μια πρακτική εισαγωγή στην ανάλυση των βιολογικών και στη διαχείριση Βιοϊατρικών Μεγάλων δεδομένων, προκειμένου να αναπτυχθεί μια κριτική κατανόηση της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων ανάλυσης. Οι κλινικοί ιατροί θα μάθουν να εκτιμούν πώς μπορεί να εφαρμοστεί το στατιστικό περιβάλλον R για την ανάλυση βιολογικών δεδομένων με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.

Ενότητα 3: Εμπορικές εξατομικευμένες υπηρεσίες γονιδιωματικής για την περίθαλψη των ασθενών

Σκοπός αυτής της ενότητας είναι η παροχή στους ιατρούς των αναγκαίων γνώσεων και δεξιοτήτων για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων από τις εμπορικές εξατομικευμένες γονιδιωματικές υπηρεσίες, όπως 23andMe, deCODE, Gene by Gene κ.λπ. Αυτή η ενότητα διευκολύνει την ενσωμάτωση αυτών των υπηρεσιών στις δραστηριότητες φροντίδας των ασθενών.

Ενότητα 4: Βελτίωση της ποιότητας στην υγειονομική περίθαλψη

Αυτό το πρόγραμμα θα αποσκοπεί στο να εξοπλίσει τους εκπαιδευόμενους με ένα φάσμα γνώσεων και δεξιοτήτων, οι οποίες είναι σχετικές και εφαρμόσιμες στις επικοινωνίες εντός των πλαισίων της υγειονομικής περίθαλψης. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να δημιουργήσουν ομάδες υγειονομικής περίθαλψης υψηλών επιδόσεων και δέσμευσης, να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν αποτελεσματικές κλινικές σχέσεις, καθώς και να εφαρμόσουν στρατηγικές και εργαλεία για την υποστήριξη της περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή. Επιπλέον, με πρωτοβουλίες για την ασφάλεια των ασθενών στο προσκήνιο της φροντίδας, ένας κύριος στόχος αυτής της ενότητας θα είναι να βοηθήσει τους επαγγελματίες της υγείας να αναπτύξουν τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για την ειδικότητα της διαχείρισης κινδύνου. Η ενότητα αυτή επικεντρώνεται κυρίως στην επικοινωνία, στην ηθική και στους κινδύνους που σχετίζονται με τις γενετικές δοκιμασίες και την αξιολόγηση του κινδύνου ασθενείας.


Προοπτικές καριέρας

Συμφωνείται από κοινού ότι η εξατομικευμένη ιατρική, που οδηγείται από τη γονιδιωματική διαγνωστική των ατόμων, θα μεταμορφώσει την ιατρική. . Τα τελευταία χρόνια οι τεχνολογίες υψηλής απόδοσης και η αλληλούχιση επόμενης γενιάς θα αποτελέσουν πολύ σημαντικά εργαλεία για την κλινική διάγνωση πολλών ασθενειών και θα διευκολύνουν την ανάπτυξη και την εισαγωγή νέων και εξατομικευμένων θεραπειών προς όφελος της φροντίδας των ασθενών [Ashley, EA. Towards precision medicine, Nature Reviews Genetics, 17, 507–522 (2016)].

Αυτή η εξειδίκευση επιτρέπει στον εκπαιδευόμενο να ξεκινήσει με τη χρήση δεδομένων γονιδιωματικής αλληλουχίας για τη βελτίωση της φροντίδας του ασθενούς μέσω βελτιωμένης διαγνωστικής ευαισθησίας και ακριβέστερης θεραπευτικής στόχευσης. Αυτές οι δεξιότητες επιτρέπουν στον εκπαιδευόμενο να αναλάβει καθήκοντα που σχετίζονται με αναλύσεις και ερμηνεία δεδομένων γονιδιωματικής αλληλουχίας, είτε ως θεράποντας ιατρός είτε ως σύμβουλος υγείας.


Εκπαιδευτικό προσωπικό

Course Staff Image #1

Ferran Casals

Head of Genomics Core Facility

Universitat Pompeu Fabra (UPF)

Course Staff Image #2

Ivon Cusco

Research Scientist

Clinical and Molecular Genetics unit, Hospital Vall d’Hebron

Course Staff Image #2

Oscar Lao

PI of Population genomics

CRG-CNAG, Barcelona

Course Staff Image #1

Gerard Muntané

Postdoctoral scientist

Universitat Rovira I Virgilli (URV)

Course Staff Image #2

Cedric Notredame

Researcher

Notredame Lab, Comparative Bioinformatics Centre for Genomic Regulation (CRG)

Course Staff Image #1

Clara Serra

Genetic counselor

Vall d’Hebron University Hospital


Άδεια

Το εκπαιδευτικό υλικό αυτού του προγράμματος είναι υπό την άδεια της Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike (CC-BY-NC-SA) 4.0 International License.